Изберете страница
Начало » Обезпаразитяване

Обезпаразитяване – видове и полезни съвети

 

Обезпаразитяване се наричат мероприятията по унищожаване на вредители, независимо дали говорим за инсекти, гризачи или друго. тези мероприятия се извършват навсякъде – в дома, в офиса, жилищните сгради, градината, полето …

Искате да се преборите с досадните вредители като: хлебарки, бълхи, мишки, плъхове, дървеници, кърлежи или мравки? Имате нужда от обезпаразитяване? Тогава най-добре се доверете на професионална ДДД (дезинфекция, дезинсекция и дератизация) фирма. Вредителите не са за подценяване, тъй като те разнасят много болести и зарази. Вижте какво още трябва да знаете на тема обезпаразитяване.

Защо е необходимо?

Обезпаразитяване – представлява комбинация от средства и методи за унищожаване на вредители, най-често насекоми и гризачи. Тя се налага, тъй като въпросните вредители са носители на заразни заболявания или паразитират по растенията. Ако не бъдат унищожени техните яйца, те ще продължат да се възпроизвеждат, а вие ще сте изправени пред същия проблем съвсем скоро. Ето затова е необходимо качествено обезпаразитяване.

Обезпаразитяване 1
Обезпаразитяване - необходимост

Видове обезпаразитяване – дезинфекция, дезинсекция, дератизация

Видовете обезпаразитяване се делят, както според вида вредител, така и според вида обработка. Най-общо казано видовете обработки биват механични и физични – чрез уреди, капани и други; биологични – чрез естествени врагове и химични – чрез препарати за борба с вредители и репеленти. Тези видове обработки могат да се използват заедно или по отделно и са приложими при различните видове вредители.

 

Дезинфекция

Дезинфекцията включва комплекс от действия за унищожаването на микроорганизмите в обкръжаващата ни среда.

 • Физичните методи за дезинфекция най-общо биват: почистване – мокро и сухо, облъчване – чрез UV лъчи и гама лъчи, загряване, изгаряне, изваряване и други.
 • Химичните за чрез използване на дезинфектанти, антисептици и широка гама от почистващи препарати.
 • Биологичният метод за дезинфекция е свързан с употребата на прибиотици. Това е и единственият познат биологичен метод за дезинфекция.

 

Дезинсекция

Дезинсекция се наричат всички видове мероприятия, който имат за цел унищожаването на вредните насекоми. При борбата с инсектите най-разпространеният метод е химичният, но и другите методи не са за подценяване.

 • Механичните и физични методи включват широка гама от капани за насекоми, инсектицидни лампи и дори ултразвукови устройства.
 • Биологичните методи могат да бъдат отглеждане и заселване на естествени врагове на инсектите, като някои видове птици или насекомоядни растения. За съжаление в България заселването на птици с подобна цел не се ползва изобщо, а това може да бъде изключително ефективен метод. Отглеждането на насекомоядни растения не би имало икономическа логика, затова не се използва ефективно, а само с цел атракция. Един от най-ефективните биологични методи е използването на специални микроорганизми. Те се отглеждат в лабораторни условия и са безопасни за човека и животните, но смъртоносни за инсектите. С тях се заразява почвата. Но този метод на борба с буболечките е забранен под натиска на природозащитни организации. Те го заклеймяват, като форма на биологична война.  Може би това е правилно, защото не е сигурно, че подобни методи могат да се контролират, а съществуването на инсектите е важно за оцеляването на флората и фауната на планетата. Макар и по често да възприемаме инсектите като наш враг, те имат важна роля в биологичното разнообразие.
 • Последният метод за борба с вредните насекоми е химичният. Това е най-разпространеният метод. Химическата индустрия бълва непрекъснато нови и усъвършенствани препарати за борба с вредителите. Тук предизвикателството е голямо. Трябва да се внимава, да не се наруши крехкия баланс в природата. Инсектите са най-многобройната група живи същества в природата и голяма част от тях дори са полезни. Затова през годините са забранени за използване голяма част от високо ефективните, срещу инсекти препарати, които обаче могат да навредят на полезни инсекти, като пчелите, да замърсят сериозно почвата и дори да навредят на човека. Затова химическата индустрия непрекъснато търси нови безопасни методи и препаратите за борба с вредители са под сериозни регулации от страна на здравеопазващите органи.

 

Дератизация

Дератизация се нарича борбата с вредните гризачи. Когато говорим за вредни гризачи най-често имаме предвид плъхове и мишки. Тук отново са силно залегнали четирите метода – механични, физични, биологични, химични

 • Механичните и физични методи включват широка гама от живоловни и убиващи капани, както и ултразвукови устройства.
 • Биологичните методи включват отглеждането на животни естествени врагове на гризачите, като котки, змии, някои видове птици и други.
 • Най-високо ефективни са химичните методи. Те включват бързо действащи и бавно действащи отрови. Повечето съвременни родентициди са бавно действащи антикоагуланти. Те пречат на кръвосъсирването и гризачите умират от вътрешни кръвоизливи. Тези препарати са по-безопасни за използване, защото действат бавно, понякога дори в продължение на дни и това изключва възможността от случайно или нарочно отравяне на човек или животно, защото има достатъчно време да се потърси лекарска помощ. Поради тази причина този тип препарати против гризачи се предлагат свободно в търговската мрежа.

Обезпаразитяване – гризачи

Обезпаразитяване 2

Обезпаразитяване – при гризачи

Мишките и плъховете са приносители на много сериозни заболявания, сред които: коремен тиф, чума, туларемия, енцефалит, бяс. Освен това те нанасят щети на хранителните ви запаси и често прегризват кабелите на електроуредите. Това може да създаде предпоставка на пожар. Затова извършването на обезпаразитяване срещу тях е задължително.

Любимо място за мишките и плъховете са складови помещения, в които се съхранява зърно, фуражи и други подобни. Тези малки вредители могат да унищожат огромни количества стока. В тези случаи бързото обезпаразитяване е крайно наложително.

 

Обезпаразитяване – хлебарки

Това са може би едни от най-неприятните натрапници. Причината е, че те са изключително упорити и извършването на обезпаразитяване срещу тях е задача за професионалисти. Често хората използват самостоятелно препарати, които се продават свободно в търговската мрежа, комбинират различни препарати, предозират, не се съобразяват с времето, което трябва да мине между две обработки, правят по-чести обработки и в крайна сметка си докарват още по-сериозни проблеми, като резистентност.

Хлебарките са изключително разпространени в панелните жилища, старите сгради и на местата, където има храна или постоянна влага. Понякога е необходима комбинация от няколко вида обезпаразитяване, за да се постигне желаният ефект.

 

Обезпаразитяване  – комари

Макар и по-невинни на вид комарите също са преносители на сериозни болести като малария и западнонилска треска. Извършването на обезпаразитяване на закрити помещения е много по-лесно, в сравнение с това на откритите пространства. Комарите обичат влагата и високите температури и този фактор трябва да се съобрази при избора и планирането на обезпаразитяване.

 

Обезпаразитяване – дървеници

Обезпаразитяване 3

Обезпаразитяване – при насекоми

Много хора бъркат дървениците с дървояди и живеят със заблудата, че дървениците се хранят и живеят само в дърво, те обаче се хранят с кръв, а обитават всичко, което е в близост до спящия човек! Обичат тъмните места, близо до човека и домашните любимци, а дървените мебели отговарят на това условие. По време на обезпаразитяване най-често се  третират матраците, рамките на леглото, пукнатините и други места, до които не достига слънчева светлина.

Дървениците също не са безобидни и могат да разнасят инфекции както по хората, така и по животните. При наличието им, трябва да се направи бърза и качествена  обработка, като не трябва да се заблуждаваме, че борбата ще е лесна. Дървениците са едни от най-упоритите вредители.

 

 

Подготовка на помещението преди обезпаразитяване

Ето няколко полезни съвета, които можете да приложите, ако вече сте решили, че имате нужда от обезпаразитяване на вашия имот. Първо се консултирайте с вашата ДДД фирма дали помещенията, които ще бъдат обработвани от тях, имат нужда от предварителна подготовка. Ако да, ето няколко неща, които е добре да направите преди обезпаразитяване:

 • Премахнете спалното бельо от леглото си.
 • Извадете всички вещи, които се намират под леглото.
 • Почистете с прахосмукачка – най-вече на труднодостъпните места – зад и около мебели и уреди, первази, по ъглите.
 • Важно е да не изнасяте нищо от стаята, за да не разпространявате вредителите. Вашата ДДД фирма ще ви обясни как да се погрижите за вещите си след обезпаразитяване.
 • Ако ви предстои  обезпаразитяване срещу гризачи, затворете вратите, запушете всички отвори в помещението и не оставяйте хранителни отпадъци.
 • Имайте предвид, че понякога борбата с вредителите е дълъг процес. Той може да включва неколкократно обезпаразитяване, в зависимост от популацията.

Предимства на професионалното обезпаразитяване

Вижте защо да изберете професионална ДДД фирма за обезпаразитяване на дома, офиса или други помещения и открити пространства:

Обезпаразитяване 4

Обезпаразитяване – предимства

 • Опит и доказани методи – ДДД фирмата е експерт в различните видове обезпаразитяване. Тя има нужния опит и утвърдени във времето методи. Прилага съвременни практики, които едва ли са ви известни, тъй като вие не се сблъскване с обезпаразитяване всеки ден.
 • Сигурност и безопасност – Професионалните ДДД фирми знаят как правилно да използват отровните препарати за обезпаразитяване, така че да не представляват опасност за хората и животните в обработваните зони. Не си заслужава да се излагате на излишен риск, затова по-добре разчитайте на опита.
 • Пести време – Решили сте сами да се заемете с обезпаразитяване? Защо да се лутате, докато откриете най-ефективните препарати и най-добрите методи за приложението им? Доверете се на професионалистите, които ще решат проблема за отрицателно време.
 • Пести пари – повечето хора си мислят, че ще им излезе много по-евтино, ако сами се заемат с обезпаразитяване на засегнатите помещения. Замислете се обаче, в колко разходи може да се вкарате, ако не улучите правилния препарат, ако не го разредите в правилното съотношение? Освен това ще ви е необходим и допълнителен бюджет за защитни средства при обезпаразитяване, тъй като използваните препарати са силно отровни за човека. След всичко това дори няма да имате гаранция за крайния резултат, а вече ще сте похарчили доста пари. Затова най-добре се доверете на експертите по обезпаразитяване.
 • Подходяща за обезпаразитяване на големи площи – Ако жилищни сгради, студентски общежития или други големи площи се нуждаят от  обезпаразитяване, най-добре разчитайте на ДДД фирма, тъй като това е сериозна задача, изискваща професионална подготовка и организация.

 

Изберете сигурно обезпаразитяване  от „Инсект Експерт“ ЕООД!

Фирма „Инсект Експерт“ ЕООД е специализирана в борбата с вредители – хлебарки, бълхи, мишки, плъхове, дървеници, кърлежи, мравки и др. Предлагаме ефикасно  обезпаразитяване на всякакви видове помещения в град София – домове, офиси, мазета, складове, жилищни сгради и др. Ние използваме ефективни и безвредни за човека препарати на водещи световни производители, лицензирани за домашна употреба и одобрени от Министерство на здравеопазването. Можете да сте сигурни, че дори вашите домашните любимци и растения ще бъдат в безопасност след извършеното от нас  обезпаразитяване.

Ние от „Инсект Експерт“ ЕООД гарантираме, че всеки наш клиент ще получи необходимото внимание и качествено обслужване. Можем да ви издадем и необходимите документи, които да представите при проверка от РЗИ (ХЕИ). За още полезна информация или консултация, посетете нашия сайт insectexpert.net.

Защо е необходимо обезпаразитяване?
Видове обезпаразитяване
Подготовка на помещението преди обезпаразитяване
Предимства на професионалното обезпаразитяване
Изберете сигурно обезпаразитяване  от „Инсект Експерт“ ЕООД!