Изберете страница

Пръскане срещу Оси и Стършели

Пръскане срещу оси и стършели | Инсект Експерт

Оси (Vespidae) са социални насекоми със сложна структура и йерархия вътре в гнездото. Има царица, мъжки индивиди, женски-бъдещи царици и женски оси-работнички. 

Гнездата на осите са изградени от пити съдържащи дървесни фибри и слюнна течност на женските оси. Материята прилича на картон. Най-често срещаните места за построяване на гнездо са: под керемидите и покривите на къщи, в дупки на дървета, в изоставени дупки на гризачи, в комини, стари кошери, между камъни, в дънери на дървета и др.

Стършели (Vespa) са род оси от семейство Vespidae. Те са доста по-едри. Някои стършели достигат дължина до 5,5 сантиметра. Освен по ръста, можем да ги различим от другите оси, чрез по-голям горен край на главата и закръглена долна част на стомаха. В света съществуват 22 вида стършели. В България е разпространен (Vespa crabro) или така нареченият европейски стършел.

Осите са жилещи насекоми. Често след ужилване от оси или стършели може да се проявят алергични реакции. В токсините, които се отделят при ожилване се съдържат алергени: белтъците мелитин и фосфолипаза. В зависимост от силата на алергичния отговор, симптомите могат да бъдат леки и тежки. При леките форми се проявяват най вече местни реакции – зачервяване, сърбеж, отоци около очите, устните, шията, гръкляна. При по-тежките случаи проявите са: задух, трудно преглъщане, променен глас, стягане в гърдите, хрипове.