Изберете страница

Борба с вредители – възможна ли е?

Как да се справим с вредителите у дома?

 

Кои са вредителите?

Вредители е общото наименование на група животни, които често правят поразии у дома и навсякъде, където се заселят. Такива са гризачите – мишки, плъхове, насекоми – бълхи, дървеници, комари, кърлежи и вечните хлебарки, а също и влечуги – змии и гущери. Разбира се, може да има и други представители, но това са най-честите запитвания, които получаваме като фирма за борба с вредители. Ако и вие забелязвате притичваща мишка в хола или бягаща в паника хлебарка в банята, то със сигурност не живеят сами. Най-вероятно има още от тях. За да не се стига до епидемични размери, вижте информацията по-долу.

Защо е нужна борба с вредителите?

Както казахме по-горе, малка мишчица, която сте забелязали зад хладилника може и да е много сладка, но най-вероятно не е сама. За тези гризачи е характерно, че живеят групово. Цели семейства обитават подходящи за оцеляването им помещения. Също така се размножават бързо, а това означава, че имате доста съквартиранти. Ако нямате намерение да делите дома си, храната и спокойствието си с никого, тогава е нужно да се справите с проблема, а решението е съвет или помощ от фирма за борба с вредители.

Борба с вредители – гризачи

Колкото и да не ви се вярва, мишките/плъховете са приносители на много зарази и сериозни заболявания – коремен тиф, чума, туларемия, енцефалит, бяс и много други. Борбата с вредители, които пренасят толкова опасни болести е задължение на всеки, който е забелязал повишени популации от тях. Освен болести, мишките причиняват и редица неприятности – прегризват кабели, което, ако не ги убие, може да причини избухването на пожар или най-малкото повреда на уреда. Също така, нагризват различни повърхности, тъй като са всеядни, а това може да бъдат мебели, предмети, обувки и абсолютно всичко друго. Веднъж заселили се в складови помещения, особено в такива с хранителни стоки – зърно, фуражи и т.н., могат да доведат до унищожаване на цели реколти и партиди готови стоки. В тези случаи борба с вредители е крайно наложителна.

Борба с вредители – хлебарки

Насекомите, които предизвикват истински ужас дори у възрастните, са хлебарките. Те са толкова упорити и сякаш няма шанс за изтребване – справите се с една, появят се още две и т.н., и т.н. Много разпространени са в панелните жилища и старите сгради. Разпространени са и на места, където се задържа храна (дори и трохи) и в мокрите помещения. Считат се за едни от най-издръжливите организми изобщо, като се предполага, че може да издържат дори на ядрена атака. Фирмите за борба с вредители имат нужния опит, за да редуцират максимално проблема с нашествието на хлебарки.

Борба с вредители – комари

Комарите са истинско проклятие не само за спокойствието през летните нощи. Те са приносители на едни от най-сериозните заболявания – малария, западнонилска треска и други. Борба с вредители като комарите може да бъде доста трудна, особено на открити пространства – тревни площи, заведения на открито и изобщо навсякъде с повишена влага и място за криене.

Борба с вредители – дървеници

Дървениците са друг разпространен у нас вредител, който противно на името си, не се храни с дърво и е честа причина да се повика фирма за борба с вредители. Наричат се така, тъй като обикновено се крият на тъмни места в близост до човека и домашни любимци. Причината? Дървениците се хранят с кръв. Заради това се настаняват близо до източника си на храна – под матрака, в него, в рамката на леглото, пукнатини и всякакви други места, които са защитени от слънчева светлина. Самата мисъл, че много от обривите, които ви измъчват и идеята, че само ви чакат да заспите, за да се нахранят, е доста стряскаща и провокира търсенето на професионална помощ от фирми за борба с вредители.

Борба с вредители е наложителна във всеки случай, в който се наблюдава повишена популация на някой от тях. Неглижирането на проблема продължително време, може да причини доста вреди, а изчистването да стане доста трудно, скъпо и изнервящо.

Кога ни е нужна професионална помощ за борба с вредители?

При единични случаи на забелязана мишка в дома, добро решение е залагането на капан с примамка вътре. Често са нужни ден-два, за да се хване нежеланата гостенка, която обикновено е от вида домашна мишка. Но когато става дума за складови помещения, както и големи площи, тогава може би е нужна професионална помощ. Тогава фирмите за борба с вредители са най-доброто решение. Те осигуряват навременни и правилни действия. Разполагат с подходящите средства и умения. Работят бързо и с трайни резултати, а вие се наслаждавате отново на спокойствие.

Хлебарките са много разпространени в заведенията за хранене, болници и поликлиники, а също и в панелните жилища. Премахването им с подръчни средства или използването на препарати може да бъде не само неефективно, ами и доста опасно. За борба с вредители като хлебарките е нужна система на обработване, подходящи препарати и опит.

Комарите и дървениците също са упорити и могат де се открият на практика навсякъде. Когато популацията им обаче е твърде голяма и създава пречки за нормално ежедневие, тогава не бива да се пренебрегва борбата с тях.

Как се извършва борба с вредители?

Ако и вие сте установили, че домът ви е обитаван от твърде много нежелани гости – бълхи, хлебарки, мишки, комари или дървеници, може би е време да намерите начин да се отървете от тях. Разбира се, както повечето хора, може би сте се опитали сами да се справите с проблема, но също както при повечето хора, сте претърпели неуспех. Няма място за притеснение. Просто е нужно да направите кратко проучване и да изберете правилната фирма за борба с вредители и да им обясните от какво имате нужда.

След като сте се свързали с професионална фирма за борба с вредители, е нужно да направите още няколко неща. Става дума за предварителна подготовка на помещението, преди фирмата за борба с вредители да ви е посетила.

В най-общия случай при борба с вредители – насекоми:

  • Махнете спалното бельо от леглото си – така ще дадете достъп на специалистите от фирмата да огледат за типични белези на съответното насекомо.
  • Извадете всички вещи, които държите под леглото си.
  • Пуснете прахосмукачка навсякъде – пода, под шкафчетата, зад тях, первази, всякакви пукнатини, ъгли и т.н.
  • Избършете с препарат.

ВАЖНО: Не изнасяйте нищо от стаята. Така ще намалите риска от разпространение на вредителите. Персоналът на фирмата за борба с вредители ще ви даде указания какво да правите след това. 

Консултирайте се предварително със специалист от фирма за борба с вредители преди да предприемете конкретни действия. Предварителната подготовка е различна при различните видове вредители. В някои случаи дори не се нуждаете от предварителна подготовка.

В най-общия случай при борба с вредители – гризачи:

  • Опитайте да изолирате движението на гризача – затворете вратите, запушете отвори и предполагаемите места за достъп.
  • Не оставяйте хранителни отпадъци (ако е възможно).
  • Осигурете достъп до всички помещения на хората от фирмата за борба с вредители, за да се справят качествено с проблема.

  • Борба с вредители като мишки и плъхове се извършва с помощта на живоловни капани, лепилки, дератизационна кутия. Първите са едни от най-разпространените, тъй като са ефективни, лесни за употреба и са подходящи, ако не искате да използвате отровни примамки и други препарати. Разбира се, след това остава въпроса за умъртвяване на заловените гризачи и тяхното безопасно изхвърляне. Лепилките са добър избор при нашествие от гризачи.

Накрая е важно да споменем – борбата с вредители е продължителен процес. Не очаквайте чудеса от първото третиране. В зависимост от давността на проблема се определя и продължителността на обработване с подходящите препарати. Спазването на системата за регулярна дезинсекция е също толкова важна, колкото и правилното и провеждане и избраните препарати.

 

Борба с вредители – възможна ли е?

Как да се справим с вредителите у дома?

Кои са вредителите?

Защо е нужна борба с вредителите?

Борба с вредители – гризачи

Борба с вредители – хлебарки

Борба с вредители – комари

Борба с вредители – дървеници

Кога ни е нужна професионална помощ за борба с вредители?

Как се извършва борба с вредители?

В най-общия случай при борба с вредители – насекоми

В най-общия случай при борба с вредители – гризачи